top of page

Aile Dizimi Nedir ?



Familienaufstellung orijinal isminden Türkçe’ye aile dizimi olarak çevirilerek, çoğunlukla böyle bilinen Sistemik Konstelasyon 1990lı yıllarda Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya çıkarılmış bir sistemdir. Terapistlik öncesi misyoner olarak kaldığı Güney Afrika Zulu kabilelerin yaşam biçimleri ve sorunları aile içinde nasıl çözdüklerini inceleyen Hellinger dönüşünde misyonerliği bırakmış, Avrupa’da ve Amerika’da değişik Psikoterapi eğitimleri almıştır. Aile Dizimi çalışması kuantum alanda akaşik kayıt bilgilerinin ortaya çıkması ile yapılan bir çalışmadır. Bireysel ya da grup çalışması olarak yapılmaktadır. Her ikisinde de etkiler aynıdır, ancak grup çalışmasında kişinin temsilci olarak alanda enerjiyi deneyimleme şansı vardır. İlk defa Bert Hellinger, Sistemik Aile terapisi çerçevesinde ve Fenomenolojik psikoloji anlayışı içinde, bireyi ailesine geri götürüp, ailesiyle içrek dünyada barıştırarak; aile sistemi içinde var olan mevcut yerini göstererek, sistemin yıkılan, bozulan yanlarını onararak geleneksel terapi anlayışlarına ciddi bir fark attı. İkincisi ve belki de daha önemlisi: ailesiyle “ruhunun derinliklerinde buluşturulacak” olan bireyin yaşı, yaşadığı mekan, zaman ve ortam, ait olduğu ailenin diğer üyelerinin yaşıyor olup olmadığı da önemli değildir. Bu proses bireyin tamamen kendi iç dünyasında yaşanmaktadır. Gerçek hayatta böyle bir barışı yaşamaya kalkışmak belki on yılları kapsayacak, belki de hiç mümkün olamayacaktır.


Aile Dizimi çalışmasından geçen kimselerde eşleri, çocukları, ebeveynleri ve kardeşleriyle ilişki yeni baştan, yeni doğan bir bebeğin saflığı ve sıcaklığıyla kurgulanmakta, derin bir içsel huzura kavuşulmaktadır. Korkular, zayıflıklar, özgüven sorunları, öfke kin, soğukluk ve katılık gibi duygular müteakip bir yıl içinde yerini kendine güvene, güçlü duruşa ve kararlılığa; sıcak, yumuşak ve uyumlu davranışlara terk etmekte, böylece yaşam yeni baştan daha enerjik ve dış dünyayla barışık halde yeniden yapılanmaktadır.

Tüm bu içsel yenilenmenin sonunda kaygılar, duygusal bozukluklar, takıntılar ve çok çeşitli bedensel şikayetlerden kurtulmak çoğunlukla mümkün olmaktadır. İçine doğduğumuz aile sisteminin ya da yaşadığımız herhangi bir sistemin içindeki tıkanıklıkların kökenine bakan ve fenomenolojik alanda çalışan Konstelasyon çalışmasında aile içi gerginlikler, anne baba ile ilgili travmalar, iflaslar, bağımlılıklar, hastalıklar, ilişkiler, finans ve iş konuları, sıkışıklık hissi, vb gibi durumlar çalışılmaktadır. Zeytin Ağacı dizisinden sonra birçok kişi Aile Dizimi ile ilk defa tanıştı ve bu çalışma ile ilgili daha cesur olmalarını sağladı. Fakat bu dizi aracılığı ile bu çalışmaya katılma kararı alanlar elbette ki bu uygulamanın gösterilenden çok daha derin bir çalışma olduğunu hatırlamalıdırlar.


Banu Conker Aile Dizimi Video



Recent Posts

See All
bottom of page