Mandalalar geçmişten bu güne hem doğu vem de batı kültürlerinde bir çok alanda kullanılmıştır. Bazen sadece birer çizim, görsel bir sanat olarak karşımıza çıkmış bazen ise bir dua seramonisi, bir psikanaliz yöntemi ya da kişinin kendine dönmesinde bir araç. Her ne sebeple olursa olsun , yüzyıllardır kullanılan bu büyülü çemberin, bu figürlerin ya da bu tekniğin insan üzerine etkisi çok belirgin olarak ortadadır. Mandala çizmenin faydaları her kültürde önemsenmiştir.
Bir çeşit meditasyondur.
O an ki duygularımızı dışarıya yansıtırız. Yani kendimizi ifade ederiz. Kendini ifade ile kendimizle olan ilişkimiz de güçlenmiş olur.
Zihnin sakinleşmesini sağlar. İçimizde bizi rahatsız eden sesleri, karmaşayı susturmayı sağlar. Bu rahatlama ile içimizdeki var olanı dinlemeye ve anlamaya yöneliriz. Böylelikle de ruhsal dinginliği elde ederiz.
Bütünlüğü görmemizi sağlar. Yaşamlarımız kocaman bir mozaik ve küçük hatalara takılmadan ilerlemeyi öğrenebilir ise bütündeki o muhteşemliği keşfedeceğiz.
Farkındalığın artmasını sağlar.
Bilinçaltımızda saklı olanların açığa çıkmasını sağlar.
Konsantrasyonun artmasını sağlar.
Sabırlı olmayı öğretir.
“MANDALA AMAÇ KİŞİNİN BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜN DURUMUNA GELMESİDİR”
Sadece bir resmin boyanması bile karamsar bir ruh durumunu iyileştirmede veya gerilimi azaltmada etkili olabilir. Son zamanlarda çocukların okul öncesi eğitiminde de mandala çizmenin faydalarından yararlanılmaktadır. Bu şekilde öğretmenler öğrencilerin iç dünyalarını daha iyi tanıdıklarını ve onlara yaklaşımda faydalandıklarını belirtmekteler. Ayrıca mandala çalışmalarının çocukların gruba uyum sağlamasında etkili olduğu ve dinleme becerilerine de olumlu katkılarından bahsedilmektedir. Kendi yaratıcılıklarını keşfetmekte yardımcı olurken dikkat sürelerinin de uzadığı ve stresi azalttığı görülmüştür.
Mandala çizmeye başladığım günden beri sabır ve konsantrasyon gibi konularda ciddi bir değişim gözlemledim kendimde . Bu iki özellik bizi sadece yaptığımız işlerde değil yaşamın bir çok noktasında etkiliyor. Örneğin yaşam yolculuğunda daha iyiye ilerlememiz için her an kötü şeyler , bizi sınayan şeyler gelebiliyor başımıza , ‘OLAN’a direnmeden, teslimiyetle ve sabırla ilerlediğimizde, o an daha iyisini nasıl yaparım sorusuna konsantre olduğunuzda , her şey hiç de ummadığımız hızda ve güzellikte dönüşmeye başlıyor.
Anda Kalmak yaşamda uymamız gereken en net prensiplerden bir tanesi ve dillere pelesenk olmuş durumda. Ama artık şunu anlamalıyız ki insan bilerek değil uygulayarak, yaşamına katarak bir şeyleri öğreniyor. Anda kalmanın ne olduğunu biliyor olsanız bile uygulamadıkça hiç bir işinize yaramayacaktır. İşte mandala bu noktada bizim imdadımıza yetişen en etkili araçlardan bir tanesi. Geçmiş yada gelecek filminde sürüklendiğinizi hissettiğiniz, endişe korku gibi ruh hallerinde olduğunuz her an , mandalaya konsantre olarak zihninizi tamamen bunlarda ŞU ANA çekebilirsiniz. Yapısı gereği merkezde kalmanızı kolaylaştırıp , sizi bu olumsuz duygulardan kurtaracaktır.
Özgür İfade
Kendimizi ifade etmek için hep sözleri davranışları kullandık. Bunlar her an bizi zihne götürebilir, her an öz benliğiniz dışında ego kimliğinize hizmet edebilir .
Mandala çizmek ise ÖZ’ün ifade bulmasıdır. Dudakların susup kalbin konuşmasıdır. Siz içinizi tamamen kağıda bırakırsınız ve o adeta şifreli bir kitap gibi olur sizin için. Kaygısız bir ruh haliyle atılan her çizgi biraz daha gerçeğe taşır sizi…
Siz de bu şifa ile tanışmak isterseniz workshoplar için iletişime geçebilirsiniz…
Comments